Ondervloeren
In principe kan op iedere ondervloer een siergrindvloer of andere kunststofvloer worden aangebracht. De belangrijkste voorwaarde die aan een ondervloer wordt gesteld is dat deze voldoende stabiel en droog is. Daarnaast is een goede voorbereiding en het gebruik van de juiste hechtprimer van belang.
Beton/zand-cement
Mits er geen ernstige scheuren of verzakkingen zijn, zijn er geen bijzondere voorbereidingen vereist. De juiste hechtprimer aanbrengen en elke kunststofvloer zal hier op aangebracht kunnen worden.
Monolite
Om een goede hechting te krijgen dient de vloer opgeruwd te worden d.m.v. een betonschaaf, of bij grotere oppervlakten stofvrij stralen. Bij stralen zullen de straalkogeltjes zorgvuldig verwijderd moeten worden, voordat de hechtprimer wordt aangebracht.
Anhydrite
Omdat er een “vettige” sluier op dit soort vloeren zit dient deze vooraf geschuurd te worden. Het is wel een zachtere vloersoort waardoor ook hier een goede primer op aangebracht moet worden.
Tegels/plavuizen
Het belangrijkste is dat u zeker weet dat de tegels voldoende vastliggen aan de ondervloer. Als grote vlakken hol klinken op het moment dat u er met een hamer op tikt, kan het zijn dat de tegels los liggen maar het kunnen ook luchtbellen in de tegellijmlaag zijn. Als er scheuren in de voegen zitten en de tegels hol klinken is het sowieso verstandig om de tegels volledig te verwijderen. Als de tegels voldoende vastliggen kan er worden volstaan door deze licht op te schuren om een betere hechting te verkrijgen. Daarna zal er een goede tegelhechtprimer moeten worden aangebracht.
Hout
Een houten vloer dient voldoende stabiel te zijn, delen mogen onderling niet bewegen en/of doorzakken. Het is raadzaam de vloer te voorzien van grote dikke vloerplaten met groef en messing, die onderling te verlijmen en om de 20 à 25 cm rondom te schroeven. Daarna zullen de naden moeten worden afgeplakt met speciale nadenband welke wordt afgerold met een laagje epoxy.
Afschot/uitvlakken
Om met een kunststofvloer een ondervloer uit te gaan vlakken of onder afschot te gaan leggen is uiteraard mogelijk. Het voordeel hiervan is dat er geen extra droogtijd nodig is zoals bij een cementgebonden product van minimaal 1 week per centimer. De volgende dag kan dan gelijk de definitieve kunststofvloer worden aangebracht. Wel is het uitvlakken of onder afschot smeren van de ondervloer met kunststof vaak een stuk duurder. Daarom is het verstandig, om het gewenste afschot al in de ondervloer te laten aanbrengen indien mogelijk.



